L’aposta d’aquest projecte no es fa en solitari. L’Escola Alta Segarra, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i diferents iniciatives del territori la comparteixen, conflueixen i junts sumen esforços. L’ESS fa centenars d’anys que existeix, i en els darrers anys es reivindica i ressorgeix amb molta força. Recupera i es reapropia del sentit i la pràctica social més bàsica, la de satisfer, des de la oferta de productes i serveis, voluntats i necessitats comunes, del territori i de les persones.
Els valors i objectius de l’ESS són els principis de la igualtat, la democràcia i la sostenibilitat. Parlem, per tant, de projectes associatius, cooperatius, de xarxes d’intercanvis, de sistemes de gestió comunal, de governança i gestió col·lectiva de propietats i béns públics. Projectes on la propietat i la gestió és col·lectiva i que es basen en l’assemblearisme i el principi d’una persona un vot. Des del principi, el cooperativisme i l’economia social han format part de l’agenda de govern de Calaf i l’Alta Segarra. Amb aquest projecte es vol incentivar i promoure les empreses d’economia social i cooperativa, ajudant a fer-les visibles. Els objectius de la Mancomunitat de l’alta Segarra i l’Ajuntament de Calaf, amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, són:
1
Donar a conèixer el model cooperatiu i l’economia social al territori de l’Alta Segarra.
2
Fer valdre l’associacionisme com a font de grans aportacions socials, buscant igualtat i solidaritat entre la gent i el territori.
3
Promoure i assessorar a totes les persones que vulguin emprendre aquest camí, aportant les eines, el coneixement i l’assessorament, per assolir el seu objectiu.
Des de l'any 2017 s'ha desenvolupat un Pla de Dinamització i Promoció, conjuntament amb la Mancomunitat de l’Alta Segarra, la col·laboració de la Diputació de de Barcelona i dins la Xarxa de Municipis de l’Economia Social i Solidària formada per una quarantena de municipis. És des d’aquí des d’on s’han organitzat activitats formatives sobre l’ESS per tal de posar recursos a l’abast de les persones i de les cooperatives interessades, així donant a conèixer experiències reals existents prop d’aquí i posant en relleu les línies estratègiques de planificació i fomentant el treball en xarxa del sector de les cooperatives i de l’economia social a l’Alta Segarra. Durant aquests anys s’han impulsat diferents projectes més enllà de la divulgació i sensibilització constant sobre els principis i pràctiques de l’ESS. Durant el 2020 es va iniciar un procés per promoure un nou model de gestió dels menjadors escolars de l’Alta Segarra. La iniciativa va consistir en un cicle per debatre sobre models i experiències vinculades amb els menjadors escolars en el marc de l’Economia Social i Solidària. Les sessions van tractar sobre models de gestió i contractació pública, clàusules socials, producció local, cuina per a col·lectivitats i xarxes de cooperació.